Subscribe

Subscribe to our newsletter and stay updated!

Newsletters

The Hague.
Dynamic working
environment, quiet living

Terugblik 2016, doorkijk 2017

Investeringen door buitenlandse bedrijven hebben een belangrijke toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Zo zorgen buitenlandse bedrijven voor 16 procent van alle banen in Nederland en samen zijn zij goed voor 36 procent van de totale omzet in Nederland. Buitenlandse investeringen leveren zodoende een belangrijke bijdrage aan het versterken van de Nederlandse economie en de groei van de nationale welvaart. Dat blijkt ook uit het feit dat elke tien banen bij buitenlandse bedrijven nog eens zeven extra banen opleveren bij toeleveranciers en dienstverleners.*

 

Uiteraard gaat deze ontwikkeling niet aan de WestHolland Foreign Investment Agency voorbij. Wij waren in 2016 betrokken bij 40 succesvolle investeringsprojecten. Deze investeringen creëerden direct 148 nieuwe banen voor de regio Den Haag. Daar kwamen nog eens 1100 extra arbeidsplaatsen bij van technisch dienstverlener Jacobs uit Amerika. Samen met de gemeente Den Haag assisteerden wij bij Jacobs’ verhuizing van Leiden naar Den Haag. Deze bedrijven, inclusief Jacobs, hebben middels een Confirmation Letter de verwachting uitgesproken om binnen nu en drie jaar 1544 werknemers in dienst te hebben. Wij zijn erg tevreden dat wij aan onze opdracht hebben voldaan en een bijdrage leverden aan de werkgelegenheid en het internationale vestigingsklimaat van onze regio.

 

Al met al blijkt Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht, een aantrekkelijke vestigingslocatie voor internationale bedrijven om zich te vestigen. De stad heeft een uitstekende infrastructuur en biedt toegang tot hoogopgeleid talent. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen werken hier nauw samen aan een innovatief economisch klimaat. Dat maakt Den Haag aantrekkelijk voor investeringen van buitenlandse bedrijven in belangrijke sectoren zoals IT & Tech. Dit zorgt ervoor dat er zicht is op meer economische groei en meer werk. De lage olieprijzen zorgden ervoor dat investeringsprojecten in Europa vanuit de Golf sterk zijn teruggevallen. Daarnaast weten we niet wat Brexit en de situatie in Amerika voor impact gaan hebben op Nederland. We zien wel dat het rustige en groene karakter van Den Haag, en de aanwezigheid van een stabiel politiek klimaat als positief wordt ervaren door buitenlandse investeerders.

 

Hoewel ik slechts de laatste twee maanden van 2016 heb meegemaakt, vind ik het een eer om dit jaaroverzicht te presenteren. Dit jaar treft u ook interviews aan met onze belangrijkste stakeholders. Wij vinden het erg belangrijk een dialoog met hen aan te gaan, en vaak en intensief contact te hebben. Zij zijn het waar we het allemaal voor doen. Dit document begint met onze motto’s, missie en visie en de relatie met onze belangrijkste stakeholders. We staan uitgebreid stil bij onze resultaten en de economische en politieke context. Wij informeren u over onze Investor Relations activiteiten, het vestigingsklimaat in onze regio en we sluiten af met een blik op de organisatie en de toekomst.

 

Ilja van Haaren
Directeur

Downloads